Tomáš Krist – Rozhovor

„Byla to vlastně náhoda,“ říká o vítězné fotce laureát Czech Press Photo Tomáš Krist

Fotil Baracka Obamu, složitou operaci mozku, stovky reportáží i sportovních akcí. Tomáš Krist se v rámci loňského ročníku prestižní soutěže Czech Press Photo dočkal toho největšího ocenění. V kategorii sport byla jeho fotografie cliffdivera vyhlášena jako nejlepší ze všech. Jak fotka vznikala? Jaký má Tomáš Krist vztah ke skokům do vody a proč na Desperados Highjump letos vezme i svou dceru? I to se dozvíte v následujícím videu.

Tomáš Krist se fotografování věnuje prakticky od dětství. Svou profesionální kariéru započal již v devadesátých letech, kdy pracoval pro Českou tiskovou kancelář. Od roku 1999 začal dodávat své snímky pro Lidové noviny a dnes jeho obrázky najdeme především v Mladé Frontě Dnes. Má za sebou velmi úspěšnou kariéru, během které posbíral několik prestižních ocenění. Jedno z těch nejzajímavějších je právě vítězná fotografie ceny Czech Press Photo, která je vyhlašována jednou ročně a vztahuje se výhradně na fotografie, které se objeví v mediích.

„Jel jsem do Hřiměždic na Desperados Highjump fotit již po několikáté, měl jsem na ten víkend službu. Byl jsem tedy vyslán ať jedu fotit,“ říká Krist o focení na osmnáctém ročníku cliffdivingových závodů. „Ta fotka vznikla defakto náhodou. Při jednom z exhibičních skoků, se mi podařilo zachytit skokana přesně při jeho dopadu,“ pokračuje fotograf při popisování později vyhlášené fotky. „Samozřejmě mám radost, že fotka je tak úspěšná,“ říká Krist s úsměvem. Ihned po pořízení fotografie se Tomášovi podařilo najit  švýcarského skokana Jana Wermelingera, kterému jeho dopad na vodní hladinu ukazoval. „Stál kousek vedle mě, a tak jsme se dali do řeči,“ doplňuje Tomáš. „Letos bych chtěl na Highjump vyrazit znovu, chtěl bych vzít i svoji dceru, která se skákání do vody věnuje také, aby si třeba zkusila skočit ze skály.“

Letos se otevřené mistrovství České republiky v cliffdivingu uskuteční v bývalém žulovém lomu již po devatenácté. V termínu od 3. do 4. srpna se z výšky 12, 16 a 20 metrů utkají opět přední světoví skokané a skokanky. Kromě skokanského programu na několika hudebních pódiích vystoupí hudební interpreti z tuzemska i zahraničí. Mezi největší lákadla hudebního programu je například britsko-německý projekt Smash Hifi, s bývalým členem The Prodigy Leeroyem Thornhillem nebo tako rapový projekt Kapitán Demo, Prago Union či skupina Fast Food Orchestra.

► Subscribe: www.youtube.com

» Instagram: instagram.com/HighjumpCZ

✪ FB: www.facebook.com/cliffdiving.eu