• Home
  • /
  • Novinky
  • /
  • Deset legend hřiměždického High Jumpu

Deset legend hřiměždického High Jumpu

Letošní jubilejní ročník High Jumpu se nezadržitelně blíží. Protože budeme letos slavit dvacet let od založení akce, chceme si trochu zavzpomínat. Podtitulem High Jumpu, který vypukne o prvním srpnovém víkendu, jsou Legendy. Vybrali jsme deset osobností, které za legendy považujeme.

Tímto ale také děkujeme všem ostatním, kteří se na akci jakkoliv podílejí nebo podíleli. Díky HIGHJUMP FAMILY.

Sestry Andrea a Lucie Absolonovi 😍
Když se pozorně podíváte na plakát High Jumpu zjistíte, že celý závod je memoriálem Andrey Absolonové. Ta byla jednou z nejtalentovanějších skokanek do vody historie českého sportu. Byla součástí olympijské výpravy na hrách v Atlantě, několikanásobnou mistryní ČR i účastnicí evropského šampionátu. Andrea jezdila do Hřiměždic se svou neméně talentovanou sestrou Lucií a dá se říct, že ony byly ty, které poprvé v Hřiměždicích předvedly bazénový a precizní styl skákání do vody. Andrea bohužel v roce 2004 podlehla zákeřné nemoci.

Pinďa 🎤
Ke skokanským závodům patří také speakeři. Tedy ti týpci, kteří po celé dva dny komentují dění do mikrofonu a určují tak celou atmosféru závodu. Jedním z nich bude letos již pošestnácté Pinďa. Zřejmě nejzkušenější speaker extrémních sportů u nás. Člověk, kterého můžete znát z legendárních skateboardových závodů Mystic sk8 Cup a dalších akcí. U High Jumpu je prakticky po celou dobu existence. Díky Pinďo a těšíme se opět letos.

Christian Guth 👽
Blázen, držitel světového rekordů, pan Placák. Elvis, jak zní jeho přezdívka, je guru světového splashdivingu. Šéfík německé party skokanů, kteří se věnují skákání stylových placáků, jezdí do Hřiměždic už nějakou řádku let. On má na svědomí ty nejbláznivější kousky, on vám všem ukázal, jakým způsobem se dá skákat do vody ty nejšílenější skoky. Christian je také držitelem světového rekordu skoku z vrtulníku do vody.

PSH 🎧
Pražská rapová skupina PSH patří mezi legendy celé české hip hopové scény. Parta ve složení Vladimir 518, Orion a DJ Mike Traffic působí na hudební scéně již od počátku 90. let. Mají na svém kontě několik alb i mnoho slavných skladeb. Na High Jumpu vystoupili několikrát a letos se vrací jako jeden z headlinerů hudebního programu.

Fast Food Orchestra 🎼
Reggae ska kapela Fast Food Orchestra patří mezi stálice afterparty po skokanských závodech. Parta muzikantů v čele se zpěvákem Fidem a Adamem zastupují kytarovou odnož muziky. Závod v Hřiměždicích pamatují od úplných začátků. I oni letos slaví 20 let od založení, takže bude dvojí oslava.

Dj Robot 🤖
Robot byl na svém prvním High Jumpu zřejmě v roce 2004. Tenkrát se sem vypravil jako návštěvník a podle jeho slov bylo na akci zhruba 200 lidí. V rámci pátého ročníku High Jumpu už stál za gramofony a je tak součástí každoroční party. Od té doby hrál téměř na všech High Jumpech a jinak tomu nebude ani letos.

Anna Bader 🤩
Německá skokanka Anna Bader je jednou z nejvýraznějších cliffdiverek světa. Je několikanásobnou vítězkou High Jumpu i účastnicí Red Bull Cliffdiving Serie. Anna Bader byla jedna z prvních profesionálních skokanek, která do lomu v Hřiměždicích přijela. My jí gratulujeme k narození dítěte a těšíme se brzy na shledanou.

Michal Navrátil 💥
Nejlepší cliffdiver historie České republiky. Na High Jump přijel v roce 2001 a v té době vlastně vůbec nevěděl, kam jede. Po první účasti se začal highdivingu věnovat více a dnes je z něj jeden z nejzkušenějších skokanů světové série Red Bull. Michal se v roce 2017 stal vicemistrem světa, pravidelně se zúčastňuje nejprestižnějších závodů po celém světě a letos se opět vrátí do Hřiměždic.

Tomáš Januška 🥇
Tohle jméno budou znát jen ti největší pamětníci akce. Tomáš Januška je totiž historicky prvním vítězem High Jumpu. Vítězství v roce 2000 dosáhl skokem z deseti metrů a šlo o jeden a půl salta zakončené šipkou. Tomáš patřil mezi partu místních kluků, kteří na začátku soupeřili mezi sebou o to, kdo skočí větší šílenost a kdo tak sbalí tu nejhezčí holku. Po prvním vítězství se zúčastnil ještě třikrát.

Aidan Heslop 🏆
Mladý Brit Aidan Heslop se stal již potřetí vítězem závodu v královské disciplíně skoku z 20 metrů. Tohoto teprve sedmnáctiletého kluka zařazujeme do výčtu legend z respektu a s vědomím toho, že o něm ještě uslyšíme. Je to velká naděje skokanského sportu. Vypadá to, že Gary Hunt, současná britská skokanská superstar, má svého nástupce.