Skok z Vyšehradu

Jeden z nejlepších českých skokanů do vody Denis Vantuch se pokusil o skok z bájné skály na Vyšehradě. Ve videu se podívejte jak se mu to povedlo a jak mu k tomu pomohl přední světoví flyboardista Petr Civín. Podobnou a ještě nabitější show už oba připravují do lomu v hřiměždicích v rámci High Jumpu.

„Bohužel skočit z horní skály by bylo moc riskantní. V místě dopadu do vody je totiž malá hloubka, a tak jsem nechtěl riskovat. Proto jsme se domluvili s Petrem Civínem, skvělým flyboardistou, aby nám trošku pomohl,“ řekl devatenáctiletý Denis Vantuch z Brna. Ten se skákání do vody věnuje již několik let a jeho největších úspěchem bylo vítězství v Českém poháru na závodě High Jump v roce 2017. „S Petrem jsme vystoupali na flyboradu do výšky okolo 13 metrů a odtud skočili oba salto vzad. Myslím, že to dopadlo dobře,“ usmívá se Denis.

Petr Civín patří mezi nejlepší letce na flyboardu světa. Pravidelně se zúčastňuje prestižních závodů, mistrovství světa i různých exhibičních show. Na posledním závodu světového poháru v Rusku se umístil na skvělém čtvrtém místě. „Skákání s Denisem bylo zajímavé. Vlastně jsme neměli vůbec čas na trénink, ale oba jsme zkušení, a tak všechno klaplo. Myslím, že na High Jumpu můžeme předvést ještě více. U Vyšehradu to bylo ale zajímavé tím nápadem a spojením s pověstí o Šemíkovi,“ řekl Petr Civín, který na závodech High Jump předvede exhibiční show.

Vyšehrad, Šemík a Horymír

Statečný a opatrný rytíř Horymír vládl na hradě „Neumětel“ na úbočí Housiny. Bylo to v dobách knížete Křesomysla, kdy lidé, nechávajíce pole ležet ladem, stěhovali se do míst, kde se nalézaly kovy. Horymír vida, že počínání toto je neblahé a že nastává hlad, prosil knížete na Vyšehradě, aby lid vrátil k pluhu. Ale marně a ještě se mu horníci z Březových Hor pomstili tím že mu vypálili dvůr.
Horymír za to zavalil se svými lidmi příbramské doly. Byl zajat a Křesomyslem odsouzen k smrti. Před popravou si vyžádal, aby se směl projet na svém koni Šemíkovi třikrát po knížecím dvoře. To mu bylo dovoleno. Při jízdě se jezdec naklonil koňovi k uchu a něco zvířeti pošeptal. Šemík se vzepjal a mocným skokem se přehoupl přes vyšehradské hradby, seběhl po skále, skočil do Vltavy, přeplaval na protější břeh a tak zachránil pánovi život. Ba donesl ho ještě do Neumětel. Ale tam podlehl vnitřním zraněním, skonal a byl pohřben pod velikým kamenem u vrat Horymírova dvora.

Pověst se objevuje poprvé v Hájkově Kronice české. Literárně ji zpracoval především Alois Jirásek v knize Staré pověsti české.

Říká se, že jen se Horymír dostal na druhý břeh Vltavy, tak se odtud Křesomyslovi vysmál. Od té doby se začlo levému břehu Vltavy říkat Smíchov.

Předprodej lístků na Ticketstream

► Subscribe: www.youtube.com

» Instagram: instagram.com/HighjumpCZ

✪ FB: www.facebook.com/cliffdiving.eu