• Home
  • /
  • Rozhovor
  • /
  • Martin Šonka se svou leteckou show na Desperados High Jump 2016

Martin Šonka se svou leteckou show na Desperados High Jump 2016

Martin Šonka je jedním z českých zástupců v unikátním závodu Red Bull Air Race, při kterém se letci prohánějí ve svych speciálech neuvěřitělnými rochlostmi neuvěřitelně nízko nad zemí nebo vodní hladinou. V současné době patří našemu přednímu leteckému akrobatovi jedno z vedoucích míst v této soutěži. Martin Šonka letos přilětí opět nad hřiměždický lom a ukáže návštěvníkům Desperados High Jump, co znamená světová elita v letectví. Před dvěma lety to byl jeden z top zážitků akce. Letos je opět na co se těšit. O tom jak se Martinovi daří a co chystá se dočtete v krátkém rozhovoru.

Rozhovor

Jechy: Před dvěma lety jste na akci High Jump létal svou exhibici. Byl to pomyslný zlatý hřeb akce. Jak se Vám na areál koukalo z výšky? Zaznamenal jste atmosféru?
Martin: I když ty kotrmelce provádím vysoko, toho kotle tam dole si rozhodně nelze nevšimnout. Navíc je to pro mě úžasný orientační bod. Rád bych se tam někdy podíval osobně, protože už jsem toho o Highjumpu hodně slyšel, snad to někdy vyjde, i když to bude těžké, protože je vždy v době, kdy je plno leteckých dnů a závodů.


Jechy: Naposledy jste v rámci Red Bull Air Race v závodě v Japonsku skončil na skvělém druhém místě. Jak proživáte tuto sezónu?
Martin: No začátek se moc nepovedl, v prvním závodě nás diskvalifikovali, ve druhém jsme pobrali pouze dva body, takže nálada nebyla nejlepší. V Japonsku vše klaplo a byl to úžasný závod, být o desetinu rychlejší, vyhráli bychom. Ale i tak to byla úleva a věříme, že nás to teď nakopne i do dalších závodů.


Jechy: Red Bull Air Race nyní zavítá do Budapešti. Jaké je to létat tento závod uprostřed metropole?
Martin: Je to jeden z nejkrásnějších závodů. Letíte skoro čtyřstovkou pod úrovních střech okolních budov, pár metrů nad řekou, podlétá se tam most, břehy jsou plné lidí…je to opravdu zážitek. A každý rok tam dorazí strašně moc českých fanoušků. Ten pocit, když vidíte české vlajky, jde jen stěží popsat. Už se tam moc těším.


Jechy: Podle dostupných informací létáte v letadle Edge 540 V3. Jak byste toto letadlo popsal laikovi. Jaký má výkon, jakému přetížení v rámci svého létání musíte vzdorovat apod? Je to v současosti nejmodernější stroj na akrobatické létání?
Martin: V tuto chvíli máme poslední vývojovou verzi speciálu konstruovaného přímo pro závody Red Bull Air Race. Všichni máme stejné motory a stejné vrtule, aby rozhodovala hlavně pilotáž a ne kdo má více peněz na ladění výkonu. 300 koní má každý a pracovat se může především s aerodynamikou letadla. Na každý závod si nejen my, ale i soupeři přivezou nějaká vylepšení. Co se týče přetížení, maximální povolené je 10 g, ale v Abu Dhabi se nám povedlo i 14. V tu chvíli vás ale pošlou ihned z tratě pryč a v hangáru musíte rozebrat letadlo a zkontrolovat, jestli je vše ok. V Red Bull Air Race létají jen dva typy strojů – Edge a MXS. Jsou pro tyto závody nejlepší. Co se týče akrobacie, tam se používají trochu jiné typy strojů, jde o úplně jiný druh létání než v Air Race. Já mám na akrobacii Extru 300 SR, kterou už jste na Highjumpu párkrát viděli.


Jechy: High jump jsou závody ve skákání do vody z extrémní výšky. Znáte tuto akci? Máte nějaké zkušenosti se skákáním do vody vy osobně? Máte případně nějaký výškový rekord?
Martin: Jasně, že znám, kdo by neznal Highjump. Sleduji i světovou sérii Red Bull Cliff Diving a Michala Navrátila. Je neskutečné, na jakých místech se skáče a co ti borci dokáží. Mají můj plný respekt. Co se týče mě osobně, jestli si dobře pamatuju, můj rekord je nějakých 12 metrů. Což je vlastně výš, než někdy létám s letadlem. Takže to není špatné. 🙂


Jechy: Na co se mohou fanoušci na High Jumpu od vaši show tentokrát těšit? Máte nějaké „nové“ speciální „triky“ v rámci akrobatického létání?
Martin: Každý rok a každou sezónu se snažím přijít s něčím novým, prvky kombinovat, obměňovat je. Nevím, jestli to laik dokáže úplně rozpoznat, ale rozhodně tam pár pěkných kotrmelců určitě předvedu. Snad Vás to bude zase bavit..


Díky a hodně štěstí do Maďarska. Fandime na dálku. 🙂