Rozhovor s Laso Schallerem

Švýcar Laso Schaller je pravidelným účastníkem Desperados High Jump. Letos poprvé však sympaťák Laso přijede do Hřiměždic jako držitel světového rekordu ve výšce skoku do vody. Nedávno totiž skočil do vody z výšky 59 metrů, což je ještě o několik metrů výše, než skok ze slavné šikmé věže v Pise. Laso během rekordu narazil na vodní hladinu v rychlosti přesahující stodvacet kilometrů za hodinu, nad čímž zůstává rozum stát. Na High Jumpu se mladý švýcar představí v disciplíně skoku z 12 a 16 metrů. Pravideleně se ale také nenechává dlouho přemlouvat k exhibičním skokům z plošiny třiceti metrů.

Rozhovor

Jechy: Na Desperados High Jump jezdíš závodit každý rok. Co je pro tebe na akci tak zajímavé, že se vracíš?
Laso: High jump je unikátní. Mám rád atmosféru, kterou vytváří celá High Jump rodina. Samozřejmě mě také baví party, která je s akcí spojená. Navíc češi jsou velmi přátelští a celá akce je skvělá.


Jechy: Jsi čerstvím držitelem světového rekordu ve skočené výšce. Jak jsi se na skok z 59 metrů připravoval a jak tě to celé napadlo?
Laso: Vodopád v Maggii ve Švýcarsku jsem viděl poprvé před pěti lety. Jakmile jsem ho viděl, začal jsem přemýšlet, zda a jak by se z něj dalo skočit. To byl začátek tohoto příběhu, na který jsem se připravoval čtyři roky.


Jechy: Kolik lidí se na přípravách skoku podílelo?
Laso: Pomáhali mi tři kamarádi, čtyři další lidé z teamu a filmový štáb.


Jechy: Jak bys skok popsal. Bylo vše v pořádku? Zranil ses?
Laso: Udělal jsem malou chybu při odrazu, který je velmi důležitý. Takže jsem si roztrhl vazy v koleni a v kyčli. To ale byla jen maličkost. Všechno ostatní bylo v pohodě.


Jechy: Lidem, kteří viděli tvůj skok na videu, zůstává rozum stát. Chápeš je?
Laso: Tak jasně, to je ale jejich názor. Já se na svět a toto dívám trochu jinak. Kdybych podobné věci dělal každý den, asi by se to stalo normálním. Asi jsem trochu blázen a tak jím hodlám zůstat.


Jechy: Co připravuješ na letošní Desperados High Jump?
Laso: To nedokážu nyní říct. Pro mě je důlěžité, že budu opět po roce s přáteli z High Jump Family a uděláme pořádnou show s velkými skoky.


Jechy: Jak se ti zamlouvá spojení skákaní a party jako tomu je na High Jumpu?
Laso: Tento podnik je úplně jiný než ostatní a to mě také moc baví. Je to nejlepší propojení mezi extrémním sportem a hudební party. Celé dohromady je to bomba.