Porota na Desperados HIGHJUMP 2016

Ptáte se, kdo každý rok na Desperados Highjumpu rozhoduje o výsledku skokanských závodů? Kdo patří letos mezi rozhodčí jediných cliffdivingových závodů v České republice? Představujeme Vám pětici porotců ročníku 2016.


Lucie J. Absolonová

Letos již po patnácté, ale už jenom jako rozhodčí a trenérka. Několikanásobná mistryně České republiky. Reprezentantka České republiky ve skocích do vody z 10M . Během kariéry trénovala na univerzitě v USA, kde se připravovala na Olympijské Hry v Athénách. Přitom od roku 2002 jezdila do ČR na Highjump a 7x královskou disciplínu z 16 metrů vyhrála. V roce 2004 se také stala mistrní Evropy v Cliffdivingu ve Švýcarském Locarnu. Dodnes dělá pro české i zahraniční filmaře kaskadérku. V současnosti trénuje naše nejlepší skokany z Highjump Teamu. Tento rok se pokusí připravit na závod i velice talentovaného hendikepovaného sportovce s jednou nohou Martina Rota.


Jana Kalinová

Jako malá holka dělala sportovní gymnastiku a ve dvanácti letech přešla na skoky do vody, kterým se aktivně věnovala na mezinárodní úrovni do svých 19-ti let. Skákala z prkna a její nejoblíbenější skoky byly nazad. Svou diplomovou práci zaměřila na srovnání sportovní přípravy skokanů do vody v ČR a ve světě. Nyní je její velkou zálibou wakeboarding.


Jan Bílý

Tento sedmadvacetiletý Jihočech se aktivně věnuje skokům do vody od roku 2008, kdy se poprvé zúčastnil Highjumpu, zamiloval si tuhle disciplínu a od té doby nechyběl na jediném ročníku. I přes celkově nepříznivou tréninkovou situaci v ČR se mu podařilo probojovat na přední příčky jak v českém, tak mezinárodním poháru. Letošní ročník poprvé zaujme místo v porotě následkem vážného zranění průdušky, které utrpěl při nepodařeném pokusu o nový závodní skok z 12 metrů během soustředění na Highjump Campu.


Jan Slánský

V roce 2007 přijel poprvé na HJ a jako 7 letý skočil ze 16m. Atmosféra v lomu když si šel stoupnout na věž, se nedá popsat – lom ztichl, potom to tam Honzík poslal a tehdejší řev byl rekordní, který asi nikdo už nepřekoná. Letos přijede Honzík po osmé, ale bohužel měl minulý rok těžké zranění nohy na mistrovství Evropy ve vodním lyžováním a tak musí ještě se skákáním rok počkat. Uvidíme ho ale v porotě a příště rok už snad zase na 16-ti metrové věži.


Jiří Herman

36 let; v dětství se věnoval skokům do vody, dříve profesionálně závodil na skateboardu a snowboardu, což je i nadále jeho koníčkem. Jeho funkce v porotě je specifická právě tím, že hodnotí skoky z jiného náhledu než ostatní členové poroty a ačkoli k hodnocení skoků též využívá koeficientů obtížnosti skoků, tak protože závody Highjump jsou otevřené, tak tento člen poroty hodnotí kreativitu a obtížnost skoků zejména z pohledu free skokana. Nejde mu ani tak o styl, ale o nápaditost, způsob provedení skoku a ohlas diváků. Této funkce se zhostil excelentně již od počátku co v porotě působí, a proto letos přijede hodnotit skoky po desáté, jako stálý a nepostradatelný člen poroty.