• Home
  • /
  • Novinky
  • /
  • Dvacátý Highjump těsně vyhrál mladý Brit Heslop

Dvacátý Highjump těsně vyhrál mladý Brit Heslop

Dvacátý Highjump těsně vyhrál mladý Brit Heslop!
Český pohár patří Vantuchovi

Dvacátý ročník cliffdivingových závodů Highjump ve středočeských Hřiměždicích je minulostí. Hlavní závod, při kterém se skokani vrhali do zatopeného lomu z výšky až 25 metrů, vyhrál těsným rozdílem teprve sedmnáctiletý Aidan Heslop reprezentující Velkou Británii. O minimální počet bodů překonal druhého Michala Navrátila, který je tuzemskou i světovou hvězdou tohoto extrémního sportu. Český pohár si do Brna odvezl Denis Vantuch. Ženskou kategorii vyhrála Genevieve Bradley ze Spojených států amerických.

I přes nepříznivou předpověď počasí se závody v extrémních skocích do vody uskutečnily v plném rozsahu. Klima a slunečné počasí, proložené krátkou dešťovou přeháňkou, přálo všem skokanům i návštěvníkům. Celkem na Highjump dorazilo více než sedmdesát skokanů a skokanek z různých zemí jako například USA, Velká Británie, Itálie, Rakousko, Německo, Francie a dalších. Během dvou dnů se skokani a skokanky utkali v několik kategoriích a skocích z různých výšek.

V pátečním závodě ve stylu battle, kdy soutěžící skákali vyřazovacím způsobem proti sobě, zvítězil německý skokan Jan Wilko. Ten prošel do finále s Britem Aidanem Heslopem. Hlavní sobotní závod, ve skocích z 16, 20 a 25 metrů ovládl již zmíněný Heslop. Ten se utkal v těžkém souboji s domácí hvězdou a čtvrtým skokanem světa Michalem Navrátilem. Heslop tak na Highjumpu dovršil zlatý hattrick, když vyhrál hlavní kategorii již potřetí za sebou. Zdá se, že světovým skokanům roste ve Spojeném království velká konkurence. Michal Navrátil přijel do lomu v Hřiměždicích z Mistrovství světa v Koreji. Navrátil patří mezi největší skokanské hvězdy planety, již mnoho let závodí s těmi nejlepšími na prestižní světové sérii Red Bull cliffdiving, kde skáče z výšky 27 metrů.

Český pohár v cliffdivingu ovládl brněnský skokan Denis Vantuch. Druhý skončil Jan Bílý a třetí místo zbylo pro Jakuba Kunáška. Mezi ženami vyhrála Američanka Genevieve Bradley. Ovšem největším miláčkem publika v lomu se stal dvaasedmdesátiletý Švýcar Peter Roseney, který se stal také Legendou Highjumpu. Ten ve svém věku předváděl neskutečné skoky, které k úžasu všech dokončoval jako jediný ze všech hlavou napřed. Po skončení závodů v lomu mohli návštěvníci vidět několik exhibic vodních sportů jako například představení Petra Civína na flyboardu nebo Maylow Silvera na jetsurfu. Součástí byl také bohatý hudební doprovodný program. Na několika pódiích se představili hudební skupiny a djové.